Guziec to taka afrykańska świnia

Guziec (Phacochoerus africanus) – parzystokopytny przedstawiciel rodziny świniowatych. Powszechnie znany jako Pumba :)

Wszechobecne i wszędobylskie, zamieszkują praktycznie całą Afrykę subsaharyjską. Nie boi się niczego, uwielbia podżerać (całe jego życie na tym polega) beztresowo przychodzi na żer do siedlisk ludzkich, uwielbia koński granulat paszowy.

Samce posiadaja masywne kły (szable) dorastające nawet do 60 cm. Guźce mają krótką, twardą sierść, zaś grzbiet i kark porasta im gęsta grzywa.

pragnienie nie ma szans

Ważą od 50 do 150 kg. Po 6 miesięcznej ciąży rodzi się 2-4 młodych, które nie odstępują matki na krok przez kilka miesięcy. W odróżnieniu od świni, guziec nie ma listwy gruczołu mlekowego, a tylko 4 sutki, zaś gruczoły rozwijają się tylko te, które są ssane przez młode. Guziec żywi się roślinami, czasem padliną. żyje samotnie bądź w małych stadach. Ceniony jest przez myśliwych ze względu na skórę i smaczne mięso.

Kocha błoto. Błoto to jego drugie imię, czas poza jedzeniem spędza na taplaniu się.

skutki ataku lwicy

kumple z ogrodka

Don Mariachi - postrach buszu

krolowa jest tylko jedna, bijcie poklony!

guzce to nam z reki jadly!

About these ads

Dodaj komentarz

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s